top of page
P1050767.JPG
Werkwijze

Oliepastel krijt

Werken met oliepastel is anders dan alle andere schildertechnieken. Je vingers staan in directe verbinding met het krijt en het papier. Baukje werkt met oliepastel krijt van ‘Van Gogh’. Na het aanbrengen van de kleuren bewerkt ze het krijt met een speciaal medium. Laag voor laag worden de kleuren intenser gemaakt. Deze techniek heeft uiteindelijk een warme en intense kleurbeleving tot resultaat. Naast oliepastel krijt werkt Baukje geregeld met acryl en ecoline en gebruikt ze niet alleen papier en linnen doek, maar ook hout als ondergrond.

Centrale elementen

Baukje vindt ‘kleur & beweging’, ‘polariteiten’ en 'kleine voorstudies‘ in haar manier van werken heel belangrijk. Deze elementen komen dan ook veelvuldig terug in de cursussen en workshops die Baukje aanbiedt en worden onderstaand toegelicht.

P1050779.JPG

Kleur & beweging

Baukje beschouwt kleur en beweging als twee belangrijke elementen. Deze komen iedere les weer terug. Door het opzetten en het in beweging brengen van de kleuren gaan we op zoek naar een vraag en antwoord. De ene keer komen we uit op een abstract werk. De andere keer komen we vanuit de twee basiselementen tot een figuratief werk, zonder van tevoren een doel voor ogen te hebben. Dit is spannend en vaak heel verrassend. Elke les behandelt Baukje een ander onderwerp. Voorbeelden hiervan zijn: landschappen, luchten, de zee, de horizon, de natuur, etc. Er wordt geleerd hoe deze onderwerpen vanuit licht & donker, kleur & beweging en vlakken & lijnen tot stand kunnen komen.

P1050775.JPG

Polariteiten

Hoe komen we tot een spannend en inspirerend geheel? We gaan op zoek naar polariteiten zoals licht en donker, ruw en vlak, rust en onrust, recht en rond, spanning en ontspanning.

 

We bekijken regelmatig of we de kleuren helder laten spreken. Ook staan we stil bij de compositie: is deze in evenwicht of juist bewust uit evenwicht? Dit alles komt aan bod tijdens het schilderproces.

foto 1000.jpg

Kleine studies ter voorbereiding

Om tot een (groot) kunstwerk te komen, maakt Baukje dagelijks kleine studies en (figuratieve en abstracte) kaarten om zo te oefenen en tot de essentie te komen van wat ze wil laten zien en met de cursisten wil delen. Dat is mede wat Baukje uniek maakt. Iedere zelfstudie helpt haar om de lessen goed voor te bereiden en de cursisten en workshopdeelnemers een unieke ervaring mee te geven. Ze heeft al duizenden kleine studies gemaakt die als basis dienen voor de lessen en workshops.

De kleine studies zijn ook te koop en kunnen bijvoorbeeld als bijzondere kaart voor een speciale gelegenheid worden gebruikt. Check ook geregeld haar instagram account om een indruk te krijgen.

bottom of page